perjantai 6. helmikuuta 2015

Kapteeni käskee!!

Junnujoukkueen kapteenin tärkein tehtävä on huudattaa joukkuetta pelin lopussa ennen kättelyjä.

Olisiko aika tarkistaa tämänkin rutiiniksi muodostuneen toimintatavan faktat!

Useissa joukkueissa kapteeni valitaan pelikohtaisesti minuuttia ennen alkuvihellystä ja usein valinta kohdistuu maalitykkiin, parhaaseen pelaajaan tai pahimmassa tapauksessa toistuvasti valmentajan lapseen. Kapteenin valinta on usein 'minäminäminä ' huutoäänestys ja lopputuloksena on yksi ylpeä ja kymmenen pettynyttä pelaajaa. Hienoa että moni haluaa olla joukkueen johtaja mutta tuon viimeisen minuutin ennen pelin alkua valmentaja voisi käyttää tehokkaamminkin kun leikkiä lastentarhan opettajaa.

Mielestäni jopa juniorijoukkueen kapteenin rooliin tulisi kiinnittää hieman enemmän huomiota ja miettiä asiaa pitemmälle kuin peli kerrallaan.

Ensimmäisenä tulisi ymmärtää mitä sääntökirja sanoo kapteenista. Sellainen termi kuin 'puheoikeus' on tärkeä osa joukkueen pelikulttuuria ja vaikka ihan pienimmät juniorit ei vielä varsinaisesti ole asian kanssa missään tekemisissä, olisi valmentajan hyvä tiedostaa asia kasvattaessaan tulevaisuuden urheilijoita. Puheoikeus joissakin lajeissa saattaa olla ensisijaisesti kapteenilla eikä valmentajilla. Kentällä tapahtuvat tilanteet joissa kaikilla on kaikille asiaa ja tuomari yrittää ratkaista tilannetta, on tärkeää että härdellissä ei ole mukana meuhkaamassa puolet joukkueen pelaajista ja koko valmennusjohto huoltajaa myöten. Omissa joukkueissani olen pyrkinyt siihen että joukkueen edustaja ja puheoikeuden käyttäjä on kapteeni ja ainoastaan kapteeni. Kapteeni kuuntelee tuomareiden, toimitsijoiden ja vastustajan edustajan keskustelut ja välittää tiedon muille pelaajille ja valmentajille. Ihanteellisessa tapauksessa vasta kun kapteeni kokee että esimerkiksi hänen sääntötuntemuksensa ei riitä tai liian iso näkemysero estää tilanteen ratkaisun, voidaan valmentajat hakea paikalle tuomarin luvalla. Käytännössä kuitenkin valmentajakin on mukana tilanteiden hahmottamisessa ja tarvittaessa ratkaisemassa konflikteja, mutta ensisijaisesti pyrin siihen että vain kapteeni on pelaajista paikalla muun joukkueen keskittyessä jo seuraavaan vaihtoon ja käyttäen tilaisuuden hyväksi tankatakseen.

Kapteenin tärkeimpiä rooleja ja tehtäviä ei kuitenkaan ole mainittu sääntökirjassa. Joukkueen tsemppari, tunnollinen harjoittelija, ymmärtäjä, viilipytty, kaikkien kaveri ja ennen kaikkea joukkueen EDUSTAJA.

Kapteenilla pitää olla rohkeutta tyynesti puuttua asiaan jos jokin asia ei suju yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaan. Oli kyse sitten pukukoppikäyttäytymisestä tai henkilökemioista joukkueen sisällä. Kapteenin rooli ei vie vastuuta valmentajilta mutta tarjoaa tehokkaan apuvälineen yhteisiin tavoitteisiin pyrkimisessä. Toivottavaa olisi että nappulaliigajoukkueen kapteeni ei olisi ensimmäisenä pelipaikalle saavuttaessa kiipeilemässä kentän reunan puissa tai aidoissa, vaan ottaisi omalta osaltaan tilannetta haltuun ja näin parantaa joukkueen onnistumisen edellytyksiä.

Omassa joukkueessani kapteeni ottaa mielellään myös apuvalmentajan roolia. Kun saavumme pelipaikalle tai vaikkapa vaan peliin valmistaviin reeneihin ennen pelipäivää, kapteenin tehtäviin kuuluu ottaa joukkue haltuun ja siirtyä pukukopin kautta lämmittelyyn. Valmentajat voivat käyttää tämän ajan viimeistelläkseen ne asiat joita painotetaan pelissä ja mitä asioita käydään joukkueen kanssa läpi ennen peliä. Itse en valmentajana halua käyttää viimeistä puolta tuntia valmistautumisaikaa toimiin jotka eivät edesauta tavoitteita ja jotka joukkue muutenkin osaa. Puhumattakaan että tässä vaiheessa alkaisin miettimään että kuka olisikaan tänään kapteeni.

Kuka sitten valitsee kapteenin?

Itse käytän kapteenin roolia palkitsemiskeinona niille pelaajille jotka ovat pitkällä tähtäimellä osoittaneet olevansa tehtävän arvoisia. Esimerkkiksi omassa joukkueessani eräs 'rivipelaaja' joka muutenkin oli tunnettu kovasta työmotivaatiosta osoitti uuden pelaajan kohdalla omaavansa sosiaalista älykkyyttä ja omalla toiminnallaan edesauttoi huomattavasti joukkueen kemian pysymistä parhaassa A luokassa. Yhteinen sopimus valmentajien kesken ja sitten seuraavassa joukkueenjohtajan kirjeessä kaikille vanhemmille pelaajan nosto kapteenistoon julkistettiin perusteluineen. Valitun pelaajan sekä muidenkin pelaajien motivaatio parani entisestään koska tuli todistettua että kapteeniksi pääsee mikäli on sen arvoinen, eikä siksi että joku on siihen joskus valittu ja valinta on pysyvä.

Aivan pienimpien junnujen kesken on varmaan hyvä idea kierrättää kapteenejä, mutta mielellään niin että kapteeni on kapteeni myös reenissä, ei pelkästään pelien loppukättelyssä! Opastaisin mielelläni jo pienestä pitäen pelaajat ymmärtävät että kapteenin rooli pitää sisällään enemmän velvollisuuksia kuin oikeuksia ja että tehtävä on oikeasti tärkeä!

Jotkut joukkueet antavat joukkueelle mahdollisuuden äänestää kapteeninsa. Itse pitäisin vähintään veto-oikeuden tai muun tavan vaikuttaa valintaan. Usein junnut valitsevat johtajakseen suosikkipelaajan, maalitykin tai koulussa suositun oppilaan jonka panos joukkueelle voi olla tuikitärkeä - mutta eri tavalla tärkeä kuin mitä kapteenilta vaaditaan.

Eräs entisen joukkueeni maalitykki kysyi useasti että miksei hän koskaan pääse kapteeniksi? Vastasin suoraan että sinusta ei tulisi hyvää kapteenia vaikka joukkueen tähti oletkin, etkä sinä tarvitse kapteenin roolia ollaksesi tärkeämpi tai parempi pelaaja. Olet joukkueen kantavia voimia ja tiukassa paikassa olet se joka ratkaisee ottelut. Olet kuitenkin aivan liian (hyvällä tavalla) röyhkeä pelaaja, käyt kuumissa tilanteissa kuumana, ehkä jopa paiskot juomapulloa vaihtopenkillä istuessasi kun oma pakki tekee virheen. Tämän jälkeen menet kentälle ja teet voittomaalin - mutta se ei tee sinusta hyvää kapteenia! Asiasta ei keskusteltu enää ja pelaaja pysyi joukkueen tärkeimpänä pelaajana vielä pitkään - muttei koskaan kapteenina.

En näe ollenkaan huonona sellaistakaan kehityssuuntaa jossa kapteeni esiintyy myös joukkuetta tukeneiden sponsorien edessä yhdessä joukkueen johdon kanssa, esimerkiksi lahjoittamalla joukkuekuvan kiitoksena yhteistyöstä. Lähes poikkeuksetta tilanne joko poikii halun jatkaa yhteistyötä tai ainakin helpottaa seuraavia sponsorineuvotteluja! 

Henkilökohtaisesti väitän että hyvä kapteeni:

- Tuntee säännöt ja käyttää joukkueen puheoikeuden peleissä
- On tunnollinen harjoittelija
- On sosiaalisesti älykäs ja ymmärtää joukkueen hierarkian ja kemian
- Omaa joukkueen sisällä auktoriteetin jotta pystyy helposti toimimaan apuvalmentajana esimerkiksi pelipaikalla
-Voi edustaa joukkuetta nuoresta iästä huolimatta myös joukkueen Sponsoreiden ja muiden sidosryhmien suuntaan
- On kannustava
- Omaa vahvan itsetunnon ja osa käsitellä oikein sekä itseensä että joukkueeseen kohdistettua kritiikkiä

Ja tietysti se tärkein- huudattaa joukkuetta pelin lopussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti